Regelmatig ontvangen wij vragen over de grondstoffen en ingrediƫnten die we verwerken in onze voeders. Vaak wordt beweerd dat mensen beter plantaardig voedsel kunnen gaan eten omdat de veehouderij zoveel nuttig plantaardig voedsel opeet. Maar in werkelijk worden zeer veel reststromen van humane producten gebruikt in veevoeders. Deze grondstoffen moeten we niet zien als afval, het zijn voor vele dieren waardevolle voedingsstoffen. Op deze pagina proberen we van een groot aantal grondstoffen en ingrediƫnten achtergrondinformatie te verschaffen over herkomst en toepasbaarheid. Hopelijk worden de etiketten op onze voeders hiermee nog interessanter en begrijpelijker! Een groot aantal van deze voeringredienten bieden wij op deze site ook los te koop aan.

Sojaschroot

Sojaschroot blijft over na de winning van sojaolie uit sojabonen. Sojaolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd, het wordt onder meer gebruikt in cosmetica, margarine, koekjes, etc. Nadat de schilletjes om de sojaboon (hullen) en olie door middel van extraheren verwijderd zijn, blijft het eiwitrijke schroot over. De meeste sojaschroot komt uit de Verenigde Staten, BraziliĆ« en ArgentiniĆ«. De sojaschroot in onze voeders is afkomstig vanĀ  GMO geteelde sojabonen. De sojaschroot in onze voeders voldoet aan de RTRS duurzaamheidscriteria.Ā  Door de hoge aminozuurgehaltes is eiwit uit soja vooral geschikt voor varkens, kippen en ander pluimvee. Sojaschroot wordt door vrijwel alle dieren als zeer smakelijk ervaren.
Tags: Soyabonen, soyaboon, soyaschroot, hipro soja

Tarwe
Tarwe wordt over de gehele wereld geteeld en is een veel voorkomend graan. Tarwe is te gebruiken als voedingsbron voor veel diersoorten als hoogwaardige zetmeel- en energiebron. De betere kwaliteit wordt gebruikt als baktarwe. Het verteerd ten opzichte van de andere graansoorten relatief snel. Naarmate tarwe bewerkt is (gemalen, geplet, ontsloten) wordt de verteringssnelheid groter.

Zonnepitschroot
In diverse landen in de wereld worden zonnebloemen grootschalig geteeld om olie uit de zaden te winnen. Zonnebloemolie wordt onder meer gebruikt als bakolie en in margarine. ArgentiniĆ«, OekraĆÆne, Bulgarije en Frankrijk zijn landen waar veel zonnebloemen verbouwd worden.Ā  Zonnebloempitten bevatten tot wel 40% olie. De olie wordt door extractie uit het zaad gewonnen. Hiervoor wordt het zaad vaak eerst geplet of gepeld (ontdoppen). De mate van ontdoppen bepaalt de hoeveelheid schilletjes (voornamelijk ruwe celstof) in het eindproduct en beĆÆnvloed daarmee de voederwaarde van de zonnepitschroot. Zonnepitschroot is een eiwitrijk product toepasbaar in voeders voor alle landbouwhuisdieren.
Tags: zonneschroot, zonnepitschroot, zonnebloempitschroot, zonnebloemzaadschroot.

Tarwegries
Tarwegries ontstaat bij de bereiding van bloem uit tarwekorrels. Tarwegries bestaat uit de schil van de tarwekorrels en uit een korreldeeltjes waar het meellichaam (endosperm) grotendeels is verwijderd. De kwaliteit van tarwegries is afhankelijk van het aandeel bloem (zetmeelrijk) dat achter is gebleven. Tussen maalderijen bestaan grote verschillen. De tarwegries die in onze producten wordt gebruikt heeft west Europese herkomst.
Tags: tarwegries, kortmeel, tarwegriesmeel.

Calciumcarbonaat
Calciumcarbonaat is de scheikundige naam voor wat we in het dagelijks leven kennen als kalk of krijt. Calciumcarbonaat wordt in de diervoederfabrieken verwerkt in de vorm van krijt (poeder) of kalksteentjes. Krijt en kalk is de belangrijkste bron voor calcium in diervoeders. Kalk wordt gewonnen in mijnen, bijvoorbeeld in Duitsland.
Tags: kalk, krijt

Raapschroot
Koolzaad is het zaad van Brassica napus en raapzaad is het zaad van Brassica rapa. Bij het winnen van koolzaadolie en raapzaadolie door extractie blijft koolzaadschroot of raapschroot over. De herkomst van raapschroot is doorgaans west europees (Duitsland). Raapschroot is een eiwitrijk product. Raap wordt door veel dieren als bitter ervaren en is daarom maar beperkt toepasbaar in samengestelde voeders voor kippen. In voeders voor herkauwers kunnen wel hogere aandelen raapschroot gebruikt worden.
Tags: raapschroot, koolzaadschroot, raapzaadschroot, raapzaad, koolzaad,

Grasmeel
In Nederland zijn een aantal groenvoerdrogerijen die bijvoorbeeld vers gemaaide luzerne en gras drogen en pelleteren zodat het langer houdbaar is. Grasbrok of grasmeel is het gedroogde product van gras en luzernebrok of luzernemeel het gedroogde product van verse luzerne. Ā Gedroogde groenvoeders zoals gras en luzerneĀ  zijn rijk aan caroteen dat in het dierlijk lichaam omgezet kan worden naar vitamine A. Caroteen heeft een positieve invloed op de dooierkleur van het kippenei en op de kleur van vlees van varkens en runderen!

Gerst
Gerst wordt over de gehele wereld geteeld en is een veel voorkomend graan. Het wordt wereldwijd verbouwd voor bereiding van onder meer bier en als veevoer. GerstĀ  is te gebruiken als voedingsbron voor veel diersoorten als hoogwaardige zetmeel- en energiebron. Gerst wordt door herkauwers en varkens als zeer smakelijk ervaren. Gerst is een bedektzadig graan en kan een scherpe kafnaald hebben. De korrels zijn dan puntig waardoor ze door duiven en krielkippen niet graag gegeten worden in hun oorspronkelijke vorm.

Lijnzaad
Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Er wordt vlas verbouwd voor de vezels (vezelvlas) of voor de productie van lijnzaadolie ook wel lijnolie genoemd. Lijnzaad wordt veel verbouwd in noord amerika. Lijnolie is een populaire grondstof in de verfindustrie, maar ook als spijsolie. Lijnzaad heeft door de aanwezigheid van linolzuur en linoleenzuur een gunstige invloed op de vacht en het zorgt daarmee voor glanzende dieren. in voer voor herkauwers, paarden en konijnen wordt het om die reden graag toegepast. Lijnzaad bevat ook slijmstoffen die een goede invloed om de bescherming van de darmwand hebben.
Tags: lijnzaad, lijnzaadolie, lijnolie, vlaszaad

Melasse
Melasse is de stroop die overblijft na de bereiding van suiker uit suikerbieten of suikerriet. Melasse is nog altijd zeer suikerrijk (ca. 45%). Melasse wordt toegepast in voeders voor dieren om het suikergehalte en om de bindende eigenschappen die voor het maken van een korreltje of brokje handig zijn. Een overdaad aan melasse in de voeding kan zorgen voor de dunne mest bij de dieren.
Tags: melasse, melassestroop, rietmelasse, bietmelasse, suikerbietmelasse,

Monocalciumfosfaat
Mineralen zijn stoffen die nodig zijn voor het onderhoud van het lichaam en voor allerlei processen in het lichaam. in diervoeders worden een aantal mineralen altijd apart toegevoegd in kleine hoeveelheden. Dit als aanvulling op de mineralen die in de veevoergrondstoffen aanwezig is. Calcium en fosfor zijn de bekendste mineralen die toegevoegd worden. Ze zijn belangrijk voor de botten en bij kippen ook voor de eischaal. Monocalciumfosfaat is een belangrijke fosforbron in voeders, het wordt gewonnen in mijnen in de verenigde staten en noord afrika.
Tags: Monocal, monocalciumfosfaat

Koolzure zeeschelpen / schelpengritĀ 
Schelpengrit wordt aan kippenvoer toegevoegd als goed opneembare calcium bron (kalk). Schelpengrit Ā bestaat uit gewassen gebroken schelpen die gewonnen zijn in schelpenbanken in de noordzee. De goed opneembare organisch gevormde calcium in schelpengrit zorgt voorĀ  sterke eierschalen welke de houdbaarheid van de eieren ten goede komt.
Tags: Grit, schelpengrit, oesterschelpengrit, kippengrit, kippegrit

CalciumcarbonaatĀ 
Calciumcarbonaat is de scheikundige naam voor wat we in het dagelijks leven kennen als kalk of krijt. Calciumcarbonaat wordt in de diervoederfabrieken verwerkt in de vorm van krijt (poeder) of kalksteentjes. Krijt en kalk is de belangrijkste bron voor calcium in diervoeders. Kalk wordt gewonnen in mijnen, bijvoorbeeld in Duitsland.Ā 
Ā 
MonocalciumfosfaatĀ 
Mineralen zijn stoffen die nodig zijn voor het onderhoud van het lichaam en voor allerlei processen in het lichaam. in diervoeders worden een aantal mineralen altijd apart toegevoegd in kleine hoeveelheden. Dit als aanvulling op de mineralen die in de veevoergrondstoffen aanwezig is. Calcium en fosfor zijn de bekendste mineralen die toegevoegd worden. Ze zijn belangrijk voor de botten en bij kippen ook voor de eischaal. Monocalciumfosfaat is een belangrijke fosforbron in voeders, het wordt gewonnen in mijnen in de verenigde staten en Noord Afrika.Ā 

Natriumchloride / VoederzoutĀ 
In het dagelijks leven kennen we dit ook als keukenzout.Ā 

Geen verzendkosten vanaf 600kg
order 250kg = ā‚¬25,00 verzendkosten
Tot 20% voordeliger dan andere merken