PFAS, Kan ik mijn eieren nog wel eten?

PFAS, Kan ik mijn eieren nog wel eten?

Het RIVM waarschuwt momenteel voor hoge PFAS gehaltes in eieren van hobbykippen.

Voer en verpakking vrij van PFAS
In supermarkteieren is geen PFAS aangetroffen, die krijgen voer van dezelfde grondstoffen als het voer dat wij in onze winkel verkopen. Ook voldoet het kippenvoer dat wij verkopen aan dezelfde eisen als legkippenvoer (GMP+ en Securefeed). Het Legmeel en de Legkorrels die wij verkopen zijn bovendien getest en PFAS is NIET aangetroffen. Het enige verschil tussen het voer in zakken en voer van kippenbedrijven in silo’s zijn de zakken. En ook daarvan is een verklaring dat deze PFAS-vrij zijn.

Bron van PFAS?
De grootste kans is dat PFAS in hobbyeieren is gekomen via opname van stoffen uit de grond / buitenuitloop en mogelijk gebeurt dat via regenwormen. De grond in de uitloop van hobbykippen kan besmet zijn geraakt door luchtvervuiling. Andere scenario’s zijn besmetting via oppervlaktewater of via etensresten uit een braadpan met een PFAS laag.
Het bijzondere aan het advies van het RIVM is dat dit niet geldt voor eieren uit de supermarkt van biologische kippen en kippen met vrije uitloop. Dit geeft op zijn minst aan dat er ook veel plaatsen in Nederland zijn, waar de grond én dus de eieren wel gewoon vrij zijn van PFAS.

Wat nu als je hobbykippen heb?

  • Als u zeker wilt weten of uw eieren veilig zijn, kunt u deze als particulier laten testen via www.pfastest.nu.
  • Als u (tot die tijd) preventieve maatregelen wilt nemen is ons advies om de kippen binnen of in een afgesloten ruimte te houden. Als er een buitenuitloop aanwezig is, dan eventueel de toplaag vervangen door zandbakzand of grond waarvan u weet dat deze vrij is van PFAS.
Geen verzendkosten vanaf 600kg
order > 240kg = € 19,99 verzendkosten
Tot 20% voordeliger dan andere merken
Volg Voerwaarts op social media