De consument die graag eieren, groente of vlees bij een boerderijwinkel koopt, is vaak erg bewust bezig met zijn voeding. Als het vlees in uw eigen boerderijwinkel van uw eigen rundvee of varkens komt, krijgt u waarschijnlijk vaak de vraag of het biologisch vlees is.
Al zou je je varkens biologisch voeren, dan nog mag je het vlees niet als biologisch vlees verkopen. In de bio keten is certificering in elke schakel van de keten een (terechte) vereiste. Biologisch certificeren is voor kleine veebedrijven geen haalbare kaart. De kosten zijn hoog en die zullen op een klein aantal kilo’s vlees terugverdiend moeten worden. Een goed alternatief voor biologisch voer is in dit geval circulair voer. Hiermee heb je een minstens zo goed verhaal richting de klant die je vlees koopt.
Een varken is bij uitstek een kringloopdier. Alles wat een mens eet, kan een varken ook verteren. Vrijwel alle bijproducten en alle plantaardige retourstomen van humane voeding zijn geschikt als ingrediënt in varkensvoer. Voerwaarts circulair varkensvoer wordt volledig gemaakt van rest- en retourstromen van menselijke voeding. Door circulair voer aan je varkens te voeren krijgen ze voer;
- dat niet concurreert met humane voeding
- gemaakt van rest- en retourstromen van humane voeding
- waarvoor geen landbouwgrond is gebruikt
- zonder granen, sojaproducten of andere voor dieren geteelde ingrediënten
- met een zeer lage CO2-footprint
Bovendien is alle humane voeding in de EU vrij van genetisch gemanipuleerde zaden, het circulaire voer is daarmee ook ‘GMO-vrij’.
Een beter verhaal voor de huisverkoop van vlees is niet te bedenken toch?